Sälj in dig själv och få drömjobbet

2012-09-12
Hur ska du göra för att få drömjobbet? Som säljare är konkurrensen på arbetsmarknaden stenhård och många slåss om drömjobbet. Men det finns några vinnande recept. Ofta finns det en likhet mellan att söka jobb och en säljprocess.

Text Mikael Lindqvist

Som rekryteringskonsult ser jag många bra cv:n och träffar många duktiga säljare. Det finns en gemensam röd tråd för de som lyckas. Att de tydligt anpassat hela ansökningsprocessen till den tjänst de söker. Från det personliga brevet, genom cv:t till den efterföljande intervjun. Den som lyckas visa att han/hon är bäst lämpad för tjänsten genom att koppla ihop sina kunskaper, erfarenheter och meriter med den tjänst de söker, är den som oftast får jobbet.

I det personliga brevet har du chans att spegla hur du är som person och motivera varför du passar för rollen. Det många missar är att beskriva vilka tidigare mål de har uppnått inom försäljning. Här har du verkligen en chans att visa att du klarar av tjänsten.

En annan sak är utmärkelser. Skriv inte bara att du är »driven och engagerad«. Skriv istället att du är driven och engagerad vilket exempelvis har lett till utmärkelsen »Månadens säljare«. Styrk dina påståenden med bevis, på samma sätt som du argumenterar mot kund.

I en jobbannons finns det en massa kvalifikationer du måste uppfylla. Bryt ner dessa och svara med fakta som visar att just du har de kunskaperna. I grunden handlar det om att underlätta för mig som rekryterare. På samma sätt som du visar din produkt eller tjänst för kunden, ska du göra i ditt personliga brev. Varför är du som säljare den bästa lösningen för företaget?

När du skriver ditt cv ska du gå in med samma mindset som när du förbereder dig inför ett säljmöte. I ett säljmöte lyfter du dina och företagets styrkor och hur de kan hjälpa kundens affärer. Samma sak gäller i ett cv.

Lyft vad du kan göra för företaget. När du beskriver dina tidigare anställningar tala också om vilken budget du har jobbat med. Nådde du budget varje månad? Hur många möten respektive avslut hade du i veckan? Ju mer konkret information du kan ge mig som rekryteringskonsult desto bättre.

Det är bra att ha en sammanfattning i början av ditt cv. På vilket sätt innebär dina tidigare arbetslivserfarenheter att du är rätt personen för jobbet? Hur har du utvecklats? Var befinner du dig idag som gör att jobbet passar dig perfekt?

Det är ett plus om du också har en personlig usp (unique selling point) i början. En slagkraftig usp gör att jag som rekryteringskonsult har större chans att komma ihåg dig.

Vad har du studerat? Den utbildning eller de kurser som stärker din ansökan ska ha huvudrollen. Var noga med att förklara viktiga ingredienser i utbildningen/kursen som kan stärka din ansökan. Lämna de mest irrelevanta kurserna utanför ditt cv.

Avslutningsvis så
är ditt cv det viktigaste dokumentet. Där lägger jag som rekryteringskonsult ner mest tid och du bör göra det samma. Jag märker tidigt om du inte har lagt tillräcklig kraft på ditt cv. Oftast visar det sig i enkla stavfel och särskrivningar. Jag ser förvånansvärt många cv:n som innehåller stavfel. Redan där ligger du som sökande på minus. Se till att korrekturläsa allt du skriver. Låt minst två utomstående personer läsa ditt cv innan du skickar iväg det.

Mikael Lindqvist. Rekryteringskonsult på rekryterings-, bemannings- och konsultföretaget Inhouse. Specialister inom försäljning.

Tänk som inför ett säljmöte

  1. Anpassa din jobbansökan tydligt till just den tjänst du söker. Både i det personliga brevet, i cv:t och under intervjun.
  2. Beskriv vilka försäljningsmål du uppnått i tidigare anställningar när du skriver ditt personliga brev.
  3. Cv:t är det viktigaste dokumentet. Beskriv dina styrkor och vad du kan göra för företaget.


Krönikor

"Välj dina kunder  
med omsorg"

Krönika av Svante Sandblom

Nya böcker

Här hittar du de senast böckerna om försäljning och marknadsföring.

Säljcoachen

"Stick ut med
din presentation "

Behöver du inspiration i jobbet? Säljcoachen Stefan Ekberg ger dig värdefulla råd.

Karriär

"Fixa både säljmålen
och nästa drömjobb"

Våra karriärcoacher, som är specialister på försäljning, hjälper dig att komma vidare i karriären.

Läs tidningen Säljaren digitalt som pdf

Tipsa och tyck till

Vad vill du läsa om i Säljaren?
Tipsa redaktionen.

Säljarnas

Säljaren ges ut av yrkesförbundet Säljarnas. Tidningen har en fri och självständig roll inom förbundet.