Semester

Här hittar du de vanligaste frågorna om din semester.

Hittar du inte svaret på just din fråga är du välkommen att höra av dig till oss. E-post: info@saljarnas.com. Telefon: 08-617 02 00.

 • Hur många semesterdagar har jag rätt till?

  Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester om du har arbetat hela året. Avtal kan ge längre semester. Säljare brukar till exempel få extra semesterdagar som kompensation om de inte har övertidsersättning.

 • Jag är nyanställd. Har jag rätt till semester?

  Som nyanställd har du rätt till ledighet utan lön det första året. Betald förskottssemester har du dock inte rätt till enligt semesterlagen, men det kan finnas avtal om förskottssemester i ditt kollektivavtal. Du kan också komma överens om förskottssemester med din arbetsgivare. Om du har börjat efter 31 augusti har du endast rätt till fem dagars obetald semester under resterande semesterår.

 • Jag är tillfälligt anställd. Har jag rätt till semester?

  Du har rätt till semester även om du är tillfälligt anställd. Om anställningen är kortare än tre månader kan du och arbetsgivaren komma överens om att någon semester inte ska läggas ut, men då ska du istället ha semesterersättning. Semesterersättningen får inte bakas i lönen.

 • Kan arbetsgivare bestämma när jag ska ha semester?

  Du har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna juni – augusti. Är du och arbetsgivaren inte överens om vilka veckor du ska vara ledig är det arbetsgivaren som till sist bestämmer. Du har rätt att få besked senast två månader innan din ledighet ska börja.

 • Hur mycket semester får jag spara?

  Du har rätt att spara fem semesterdagar per år i fem år. Vill du göra det måste du meddela din arbetsgivare. Du måste dock fortfarande ta ut minst 20 dagar per år. Den sparade ledigheten ska tas ut som långledighet vid ett tillfälle.

 • Måste jag ta ut min semester under uppsägningstiden?

  Har du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist behöver du inte ta ut semester under uppsägningstiden, även om semestern är inplanerad sedan tidigare. Du kan istället spara semestern och få den omvandlad till semesterersättning som betalas ut tillsammans med slutlönen.

  Säger du däremot upp dig själv eller har blivit uppsagd av personliga skäl har arbetsgivaren ingen skyldighet att låta dig upphäva redan begärd och beviljad semester. Har du däremot inte begärt och fått semester utlagd under uppsägningstiden kan arbetsgivaren inte tvinga dig att använda semesterdagarna.

 • Tjänar jag in semesterdagar när jag är sjukskriven?

  Semester tjänar man in även när man är sjukskriven, men bara under maximalt 180 dagar per år. Om du varit sjukskriven ett helt kalenderår, från 1 januari till 31 december, är fortsatt sjukfrånvaro efter det inte längre semesterlönegrundande.

 • Tjänar jag in semesterdagar när jag är föräldraledig?

  Ja, föräldraledighet är semestergrundande, men i högst 120 dagar per intjänandeår. För ensamstående föräldrar gäller 180 dagar per intjänandeår.

 

Tillbaka till vanliga frågor

Bredda ditt nätverk!

Få nya kontakter inom sälj och marknadsföring med hjälp av Säljarnas på LinkedIn.

Öppettider

Vardagar: 09.00-15.30
Lunchstängt: 11.30-12.30
Telefon: 08-617 02 00

Värva en ny medlem till Säljarnas - få tre avgiftsfria månader

Vi säljare vet hur det är att jobba med provision. För varje produkt eller tjänst vi säljer får vi en liten del av kakan. Så tycker vi att det ska fungera, även när det kommer till medlemsvärvning.

Därför bjuder vi dig på tre avgiftsfria månader för varje ny medlem du värvar!

Läs mer om hur det går till här.

Vår tidning Säljaren

Sälj vs marknad -
dags att göra upp

Mäklar-vd vill ha
vassare säljare

Du har 300 000 kollegor

Har du ny mejladress?

Hej medlem! Vi behöver din mejladress för att du ska få viktiga nyheter, villkor och erbjudanden från oss. Mejla till info@saljarnas.se och ange ditt personnummer, så uppdaterar vi din mejladress. Tack för din hjälp!

Yrkesförbundet Säljarnas

Vi vänder oss uteslutande till dig som jobbar med marknadsföring och försäljning, och är något så ovanligt som ett fackförbund som lägger huvudfokus på individen. Vi är alltså mindre intresserade av att som grupp söka konfrontation med en motpart, utan satsar mer på att aktivt hjälpa och utveckla dig i ditt jobb.